Over Mij

Een persoonlijke noot

Als kind droomde ik ervan om vuilnisman te worden. Niet politieman of brandweerman, nee ik wilde achterop de vuilniswagen staan en de zakken naar binnen gooien. Later besefte ik dat mijn wens vooral om opruimen, ordenen en structureren draaide.

Mijn naam is Lars Backx. In 2012 ben ik begonnen als afvaladviseur bij het Radboudumc. Negen jaar lang heb ik mij binnen de organisatie ingezet om de gehele afvalketen te verduurzamen. Op den duur stond ik daar bekend als ‘AfvalBackx’. Een te mooie woordspeling om niet te gebruiken toen ik besloot mijn eigen onderneming op te richten. Vandaar mijn bedrijfsnaam.

Duurzaamheid

Duurzaamheid is de laatste decennia een steeds grotere plaats in mijn leven gaan innemen. In mijn privéleven probeer ik zo min mogelijk te verspillen. Ik gebruik bijvoorbeeld regenwater om de vaat voor te spoelen, de mountainbike te wassen en om de planten water te geven. Ik hanteer grotendeels een veganistische levensstijl en gooi geen eten weg. Ook haal ik een deel van mijn boodschappen bij de verpakkingsvrije supermarkt (of de markt) en koop ik steeds vaker de biologische variant. Daarnaast ben ik lid van Herenboeren Nijmegen, dat als doel heeft om het voedselsysteem in Nederland te veranderen door kleinschaliger, lokaal en natuur-inclusief te boeren.

Onwetendheid

Hoewel het onderwerp duurzaamheid steeds beter bespreekbaar is, en regelgeving ook meer en meer hergebruik en besparing stimuleert, is er in de gezondheidszorg nog een wereld te winnen. In mijn werk binnen diverse ziekenhuizen en zorginstellingen heb ik ontdekt dat er, vaak uit onwetendheid, nog veel onverstandige keuzes worden gemaakt. Er wordt veel te veel (onnodig) via niet-recyclebare afvalstromen weggegooid. Ziekenhuizen kunnen niet alleen het milieu sparen, maar ook hun kosten door beter over afvalstromen (en de communicatie eromheen) na te denken. Beleidsmakers en leidinggevenden staan hier in mijn ogen nog onvoldoende bij stil.

Positieve bijdrage
Ik maak mij zorgen over de wijze waarop we de aarde uitputten. Mijn gedrevenheid om duurzaam te zijn, zit dan ook hierin. Ik wil positief bijdragen om verspilling tegen te gaan door mijn kennis over afvalketens in de gezondheidszorg in te zetten. We moeten van een lineair systeem naar een circulair systeem. Ik geloof dat dit kan en ik maak mij hard om dit binnen mijn werkveld voor elkaar te krijgen.

.